Ju mer elektrifiering, desto mer beroende blir vi av kinesiska produkter, råvaror och leveranskedjor.
21 februari lade ett 200 meter långt lastfartyg till i containerhamnen i nederländska Vlissingen. Jungfruresan från Kina var över. Ombord fanns nästan 5 500 elbilar av märket BYD, redo att rulla ut på den europeiska marknaden.
Det är allvarligt nog, med tanke på att bilindustrin står för sju procent av EU:s BNP. Men mönstret upprepar sig dessutom i bransch efter bransch: den gröna omställningen innebär att Europa går från teknik där vi själva är världsledande till teknik där Kina är världsledande. I många fall riskerar vi att bli helt beroende av råvaror, produkter och teknik från Kina.
2009 började den kinesiska staten dela ut subsidier till elbilstillverkare. Som vanligt när det gäller Kina är det svårt att hitta säkra siffror. Enligt China Dialogue, en non-profit i London, öste Kina mer än 300 miljarder kronor över branschen mellan 2009 och 2022, då subsidiepolitiken officiellt upphörde.
Det finns en utbredd uppfattning att Kina ägnar sig åt prisdumpning: artificiellt låga priser i syfte att slå ut konkurrens. Kina förnekar det givetvis, men om prisdumpning äger rum så fungerar den.Bilmässan i Paris vartannat år är en av branschens fem mest prestigefulla mässor. Mellan 14 och 20 oktober samlades bilindustrins högdjur i Frankrikes största utställningscentrum.
– Man har helt enkelt accepterat att det här kommer att hända, på ett eller annat sätt. Vi hade inte valt målet netto noll om det hade varit upp till oss, men det är det inte. Det är upp till de politiska beslutsfattarna, säger han. Vid tidpunkten för bilmässan i Paris hade dock ingen kinesisk tillverkare tillkännagivit några prishöjningar till följd av tullarna. I stället ser de sig om efter möjligheter att etablera fabriker innanför tullmuren. BYD har redan en fabrik i Ungern och håller på att bygga en till, SAIC tillverkar bildelar utanför Amsterdam och Chery ska bygga en fabrik i Spanien.
I elbilmotorn omvandlas den elektriska energin till rörelseenergi med hjälp av magnetism. Det kräver bland annat stora mängder koppartråd: 53 kilo. De största reserverna finns i Chile – som exporterar majoriteten av sin koppar till Kina.En genomsnittlig elbil behöver även 25 kilo mangan, 13 kilo kobolt, 9 kilo litium, och ett halvkilo så kallade sällsynta jordartsmetaller.
Kina har även andra sätt att försvåra för europeiska företag. Till exempel slutade landet 2020 godkänna exportlicenser för syntetisk grafit i Sverige – samtidigt som det kinesiska bolaget PTL hoppas på att få anlägga en jättefabrik för syntetisk grafit i Timrå. Och ett par dagar före jul 2023 förbjöd Kina export av teknologi för att bearbeta sällsynta jordartsmetaller.
Det kan verka märkligt när det gäller ett land som Sverige, som har så stor andel inhemsk elproduktion från vatten och kärnkraft. Men trots lokalt motstånd har vindkraften ökat till en andel på drygt 20 procent. Gissa vilket land som dominerar leveranskedjorna. – Men det finns även en it-risk. Om vindkraftverk innehåller en massa kinesiska komponenter innebär det en större risk att en antagonistisk kinesisk aktör får kännedom om eventuella sårbarheter. Det går inte heller att utesluta möjligheten att det finns medvetet inbyggda sårbarheter. Både kinesiska företag och medborgare har en skyldighet att samarbeta med landets underrättelsetjänster, säger Wachtmeister.
Redan då började västvärlden se sig om efter alternativ till olja, som kärnkraft. Men en transportsektor oberoende av fossila bränslen var fortfarande en avlägsen dröm. Ur det perspektivet borde en elektrifierad bilflotta vara en geopolitisk dröm, som befriar västvärlden från beroendet av Mellanösterns oljeländer. Risken är dock att vi går från ett beroende till ett annat.
Problemet skulle finnas kvar, om än i mindre skala, även utan den gröna omställningen. Ju mer bilar automatiseras, desto större blir cybersäkerhetsriskerna. Men den gröna omställningen ger kinesiska bilmärken ett övertag över europeiska, och gör även Volkswagen, BMW och Mercedes beroende av kinesiska leverantörskedjor och insatsvaror.
Brasil Últimas Notícias, Brasil Manchetes
Similar News:Você também pode ler notícias semelhantes a esta que coletamos de outras fontes de notícias.
Sverige betalar men Kina slipperKina är världens största utsläppare. Det är orimligt att landet inte betalar mer för klimatförändringarna.
Consulte Mais informação »
Danske Banks Sverige-vd: Vi tappar marknadsandelar i SverigeKonkurrensen inom bolån är stenhård och Danske Bank tappar svenska marknadsandelar.
Consulte Mais informação »
Sverige vill varumärkesskydda ”Sverige”Sverige vill varumärkesskydda namnet ”Sverige”. Detta för att hindra att turister åker till ”fel” Sverige. – Vi skulle föredra om det bara fanns ett, säger Susanne Anderson, vd för Visit Sweden, i ett pressmeddelande .
Consulte Mais informação »
Inköpschefsindex steg mer än väntat i KinaKinas inköpschefsindex för industrin steg till 50,1 i oktober jämfört med 49,8 i september.
Consulte Mais informação »
Bubblan spricker i Kina – Volkswagens vinst rasar 64%Försäljningen i Kina rasar och tillverkningen i Europa dras med överkapacitet. Volkswagen aviserade om stora omstruktureringar bara timmar innan dagens löneförhandlingar med facken. Parterna står långt ifrån varandra.
Consulte Mais informação »
Oron i USA: ”Kina har överskattat sitt inflytande”Kim Yong Bok är överbefälhavaren som ska hålla de nordkoreanska styrkorna i Ryssland och Ukraina i schack. Samtidigt försöker USA ta hjälp från oväntat håll för att lugna ner situationen i regionen. – Kina har överskattat sitt inflytande över Putin och Kim, säger Kina-experten Ali Wyne till New York Times.
Consulte Mais informação »