Barn som får smaka på fast mat tidigt slutar också amma tidigare. Det visar en ny studie från Uppsala universitet. Nu vill en av forskarna att Livsmedelsverket ska ändra sina råd om smakprover. Enkät: Hur tidigt introducerar du fast mat till ditt barn?
Barn som får smaka på fast mat tidigt slutar också amma tidigare. Det visar en ny studie från Uppsala universitet. Nu vill en av forskarna att Livsmedelsverket ska ändra sina råd om smakprover.Eva-Lotta Funkquist, docent och universitetslektor vid Uppsala universitet, menar att det är av stor vikt att myndigheter i Sverige rekommenderar amning. Hon är en av forskarna bakom en ny studie där 1 252 mammor med spädbarn deltagit.
I studien fick mammorna svara på enkätfrågor om barnets matvanor det första året. Det framkom att 48 procent fick smakprov av mat redan under den fjärde månaden. Dessa spädbarn åt större mängder fast föda tidigare, vilket i sin tur resulterade i en kortare amningstid. WHO rekommenderar att spädbarn introduceras till smakprov vid sex månader och samtidigt att de gärna ska fortsätta ammas upp till två år.
Sedan 2011 råder dock Livsmedelsverket föräldrar att införa små smakprover till spädbarn redan från fyra månaders ålder.Eva-Lotta Funkquist var tidigt kritisk till att Livsmedlesverkets råd ändrades. Hon menar att det saknas stöd i forskningen för att tidiga smakprover av mat har några hälsofördelar. Istället lyfter hon fram amningen, där forskningen visar på många hälsofördelar.
Tidigare studier visar att flertalet kvinnor uttrycker en vilja att amma, men en stor grupp stöter på problem med amningen och får inte rätt stöd. Eva-Lotta Funkquist tycker därför att samhället bör satsa på att stödja de kvinnor som behöver hjälp.
Brasil Últimas Notícias, Brasil Manchetes
Similar News:Você também pode ler notícias semelhantes a esta que coletamos de outras fontes de notícias.
Strömberg: ”Från helvete till himmel – otroligt hur det kan svänga”Galen scenförändring när FBK vann • ”Talangen en färdig SHL-spelare”
Consulte Mais informação »
Hur farligt är det egentligen att knarka? | SvD”Rysk roulett” – experterna är eniga om att narkotikabruk innebär stora risker. Samtidigt visar forskning att de flesta som tar droger varken blir beroende eller dör i överdoser. Hur farligt är det egentligen att knarka?
Consulte Mais informação »
Nyfött barn bortfört från sjukhus i DanmarkEtt nyfött barn ska ha förts bort från ett sjukhus i Danmark, rapporterar flera danska medier. Enligt dansk polis ska en äldre släkting till barnet svept in det i en filt och gått ut från förlossningsavdelningen på Slagelse sjukhus i Själland.
Consulte Mais informação »
Egna livsödet formade Inger Ohlssons kamp för utsatta barnInger Ohlssons resa inom polisen startade i november 1979, med examen från Polishögskolan. Knappt 44 år senare slutar hon med flaggan i topp, som mångårig enhetschef och med ett engagemang långt utöver statens kravprofil.
Consulte Mais informação »
DEBATT: ”Barn ska äta det som bjuds”-attityden skaver i migI diskussioner om barn och deras ätande, eller snarare brist på ätande, hör jag ofta kommentarer i stil med ”dalta inte”, ”alla äter när de blir tillräckligt hungriga” eller ”det är bara ett sätt att försöka få sin vilja igenom”. Och det skaver i mig. Alla barn fungerar inte så, skriver Hannah Grönberg.
Consulte Mais informação »