LKAB:s gruvfynd en chock för samebyn: ”Tar man den här delen av vår mark så kan inte renskötseln fortsätta.”
Ett 70-tal internationella journalister från Bryssel fanns på plats under presskonferensen och nyheten spreds snabbt världen över.av raffinerade sällsynta jordartsmetaller från Kina. EU vill därför göra sig mer oberoende och själva bryta metallerna inom unionen.Gabna sameby varnar för att om LKAB:s fyndighet börjar brytas har renarna ingenstans att ta vägen.
– Om även den börjar brytas, har renarna ingenstans att ta vägen. Eftersom renskötseln är en viktig del av den samiska kulturen och språket, så får det här allvarliga följder, säger Karin Kvarfordt Niia.– Det här är ju en gammal fyndighet.
”Bland annat i form av markförluster, störningar på renhjorden och blockering av flyttstråk |[...] Det har även medfört psykiska påfrestningar för samebyns medlemmar, lett till hot och påtryckningar från andra i lokalsamhället och försvårat möjligheterna för unga i samebyn att satsa på renskötsel”, skriver Rasmus Kløcker Larsen.
– Vi kan förstå att EU har ett behov av att göra sig mer oberoende av Ryssland och Kina. Men då kan man ju börja med att återvinna alla högar av gruvavfall som hela Kiruna är fyllt av.– Vi är Europas och Sveriges enda urfolk. Jag tycker att det vore självklart att EU måste ta hänsyn till våra intressen.
Brasil Últimas Notícias, Brasil Manchetes
Similar News:Você também pode ler notícias semelhantes a esta que coletamos de outras fontes de notícias.
Peter Alestig: LKAB:s fynd kan bli den nya oljan – och göra Sverige till maktfaktor”LKAB:s fynd av sällsynta jordartsmetaller kan bli den nya oljan – och göra Sverige till maktfaktor”, skriver DN:s Peter Alestig.
Consulte Mais informação »
Jättefynd av sällsynta jordartsmetaller i KirunaLKAB har gjort det största fyndet i Europa av sällsynta jordartsmetaller. En miljon ton kan komma att brytas invid LKAB:s gruva i Kiruna.
Consulte Mais informação »
Jättefynd av sällsynta jordartsmetaller i KirunaDagen med DN - världen i korthet: Jättefynd av sällsynta jordartsmetaller i Kiruna Hemligstämplade dokument hittade i Joe Bidens garage Ovädren fortsätter slå mot Kalifornien
Consulte Mais informação »
SD-Erixons krav på mer våld vore en katastrof för SverigeOm Sverigedemokraterna och Dick Erixon lyckas styra mot en polis som i mycket högre grad använder ”dominansbeteenden”, för att skapa rädsla i förorterna skulle det inte lösa, utan snarare förvärra, problemen med gängkriminalitet och våld, skriver Martin Marmgren (MP), själv polis.
Consulte Mais informação »
Sällsynta jordartsmetaller hittade i Kiruna. Europas största fyndighet!I dag berättade LKAB att de har gjort ett stort fynd av sällsynta jordartsmetaller. De säger att de kan komma att bryta en miljon ton vid deras gruva i Kiruna vilket ska vara det största i x22vår del av världenx22. – Det är den största kända fyndigheten av sällsynta jordartsmetaller i vår del av världen och skulle kunna bli en betydande byggsten för att få fram de kritiska råmaterial som är helt avgörande för att möjliggöra den gröna omställningen. Vi står inför ett utbudsproblem. Utan gruvor har vi inga elbilar, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB. Man säger inte exakt vilka metaller det handlar om, men de ska vara nödvändiga bland annat för tillverkning av elbilar och vindkraftverk. Fyndigheten har döpts till Per Geijer-fyndigheten och man har redan börjat en flera kilometer lång ort från den befintliga Kiruna-gruvan. Fyndigheten ligger på 700 meters djup. Per Geijer-fyndigheten är i huvudsak en järnmalmsfyndighet och de sällsynta jordartsmetallerna förekommer tillsammans med fosfor. De sällsynta jordartsmetallerna kan därför brytas tillsammans med järnmalmen vilket ska göra brytningen konkurrenskraftig. Tyvärr så kommer det att ta ett tag innan metallerna kommer upp till ytan, man räknar med att det tar 10-15 år innan faktisk brytning är igång. Oavsett så är det en viktig del för Europa att i framtiden inte vara så beroende av exempelvis Kina, där mycket av brytningen av sådana här metaller i dag sker.
Consulte Mais informação »