Artikeln diskuterar den pågående krisen inom svensk film och den kontroversiella uttalandet av kulturminister Parisa Liljestrand om att branschen inte längre kan förvänta sig ökade anslag. Artikeln kritiserar den rådande filmpolitiken för att vara missriktad och fokuserad på folkbildningsaspekter snarare än konstnärlig verkshöjd. Beskrivningen av den svenska filmindustrin som homogen, konsensussökande och utebliven till introspektion avslöjas samtidigt som det framförs ett exempel på Ruben Östlunds situation.
Det blåser rejält inom svensk film inför att regeringens filmpolitiska utredning ska presenteras i slutet av februari.
Filminstitutet har i åratal styrt branschen mot filmskapande som ska värna om jämlikhet, inkludering, rättvisa och demokrati. Film som ofta inte är särskilt underhållande och som ofta saknar konstnärlig verkshöjd, men som kan beskrivas som “modig” eller “viktig” och på så sätt säljas som kulturellt relevant och sevärd.
Östlund är intressant nog i Ungern där hans nya film spelas in med finansiering från amerikanska studion A24 som lagt produktionen där tack vare Viktor Órbans generösa kulturpolitik, som Östlund nu förespråkar. Inget jag klandrar honom för, vi lever i en globaliserad filmvärld. Men det är intressant eftersom den typen av stöd han åtnjuter i Ungern är en så kallad “tax credit”.
De allra flesta filmskapare i Sverige anpassar sig till Svenska Filminstitutet, vars folkbildande syn på filmkonsten har växt fram under årtionden och nu sitter i väggarna på Filmhuset. Branschen verkar under en djupt rotad självcensur som är både medveten och undermedveten vilket förhindrar dess konstnärliga utveckling och den fria konkurrensen av idéer. Detta vet alla som verkar inom svensk film, inklusive Östlund.
Tyvärr vågar många inte uttala sig på grund av den stora tystnadskultur som råder inom en djupt bidragsberoende bransch. Många vill heller inte att just denna regering ska ansvara för en eventuell reform och vill därför försena den så mycket som möjligt. En antidemokratisk inställning som bara förlänger krisen.Sanningen är att dagens statliga filmpolitik ligger som en våt filt över svensk film.
Om man tilldelas stöd blir man såklart lycklig. Man får både pengar och bekräftelse och om man spelar sina kort rätt kan man klättra inom systemet. Men för varje filmprojekt som väljs ut finns hundratals som väljs bort. Denna selektion är nödvändig inom alla konstformer men inget staten ska ansvara för. Staten ska vara blind när det kommer till konst, särskilt nyskapande sådan.
Staten får gärna underlätta för kulturen genom skatteundantag och lättnader men nuvarande system måste först reformeras, till att börja med i hur det Svenska Filminstitutet fördelar stöd. Svenska Filminstitutet har på många sätt förbrukat sitt förtroende och måste därför nu fråntas sin rätt att bedöma filmprojekt.
Filmpolitik Filmindustri Svensk Film Kulturminister Filmskapande Folkbildningsverktyg Konstnärlig Frihet
Brasil Últimas Notícias, Brasil Manchetes
Similar News:Você também pode ler notícias semelhantes a esta que coletamos de outras fontes de notícias.
Kulturminister Parisa Liljestrand utbuad på Göteborgs filmfestivalGöteborgs filmfestival invigdes av kulturminister Parisa Liljestrand (M). Men under sitt tal på festivalen möttes hon av flera burop från publiken. Det framgår i ett klipp som journalisten Emanuel Karlsten delat på Youtube och X .
Consulte Mais informação »
Parisa Liljestrand efter kritiserade talet: ”Tack till de som lyssnade”När kulturminister Parisa Liljestrand invigde Göteborgs filmfestival möttes hon av burop och hånskratt. På Instagram skriver ministern om invigningen: ”Tack ti
Consulte Mais informação »
Stjärnregissören Ruben Östlunds känga till kulturminister Parisa LiljestrandPå invigningen av Göteborgs filmfestival blev kulturminister Parisa Liljestrand utbuad. Nu har även den erkända regissören Ruben Östlund reagerat. – Sveriges kulturpolitiker måste växa upp och bli mindre pinsamt obildade, säger han i ett klipp som Aftonbladet Kultur har publicerat.
Consulte Mais informação »
Björn Wiman: Parisa Liljestrand läxade upp kulturnissarnaKulturministerns utbuade tal på filmfestivalen i Göteborg är en öppen provokation. Vanlig mänsklig artighet är numera woke. skriver Björn Wiman.
Consulte Mais informação »
Parisa Liljestrand är ingen kulturmördareParisa Liljestrand möttes av burop under sitt invigningstal på Göteborgs filmfestival. Eric Luth tycker inte vi kan anklaga kulturministern för att folk inte bryr sig om kultur.
Consulte Mais informação »
Kulturminister Parisa Liljestrand om kritiken: ”Är moderat”Parisa Liljestrand bemöter nu för första gången kritiken efter att hon blev utbuad under sitt invigningstal på Göteborgs filmfestival.
Consulte Mais informação »