DEBATT | Ett målrelaterat betygssystem där undervisande lärare både rättar sina egna elevers nationella prov och dessutom sätter elevernas betyg ökar inflationstrycket. Det borde inte förvåna någon, skriver Anders Hultin.
Ett system med fritt skolval kan ge betygsinflation, men svaret är inte ett annat system, skriver Anders Hultin. Bild: Wikimedia commons
Pelling påstår att jag är ”en av den svenska friskolereformens arkitekter”. Detta är visserligen smickrande – men stämmer inte. Jag var 25 år när reformen genomfördes och arbetade då som sakkunnig i Utbildningsdepartementet. I den rollen skrev jag utkast till tal, artiklar och brevsvar till skolministern. Varken mer eller mindre.
Men problemet är större i dag än det var då. Jag tror att det kan bero på två saker. Dels avskaffade vi det relativa systemet som, om än inte perfekt, försvårade för skolor att sätta glädjebetyg. Detta ersattes av ett målrelaterat betygssystem, som forskare har påpekat bidrar till betygsinflation. I efterhand kan jag, som grundare av Friskolornas riksförbund, konstatera att missnöjet med den kommunala skolan var så utbrett att det ofta räckte att en friskola startade för att många skulle välja den. Kunde den därtill presentera en profil – en särskiljande pedagogisk idé eller, i värsta fall, en bärbar dator till eleverna – kunde dess utbildningsplatser fyllas ännu snabbare.
Därmed uppstår också ett tryck på skolor att leverera och prestera. I grunden är detta bra. Men med ett betygssystem där undervisande lärare både rättar sina egna elevers nationella prov och dessutom sätter elevernas betyg ökar inflationstrycket. Det borde inte förvåna någon. I länder där man inte har ett examinationssystem – eller andra ankare för betygssättningen – har man också, likt Sverige, stora problem med inflation. Detta gäller exempelvis USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland, Frankrike, Tyskland, Sydkorea, Japan, Indien och Kina. Problemet med betygsinflation är alltså långt ifrån enbart ett svenskt problem och har därför mycket litet att göra med förekomsten av friskolor.
Brasil Últimas Notícias, Brasil Manchetes
Similar News:Você também pode ler notícias semelhantes a esta que coletamos de outras fontes de notícias.
Tältlägren har varit ett pilottest | Dagens ArenaFlyktingar ska snabbt sorteras ut och skickas tillbaka. Det är skillnad på migrant och migrant. Det skriver Lisa Pelling.
Consulte Mais informação »
Berlusconi lyckades “förhäxa” det italienska folket | Dagens ArenaHur kommer Silvio Berlusconi att bli ihågkommen? Dagens Arena har pratat med två Italienkännare om den avlidne före detta premiärministerns politiska arv.
Consulte Mais informação »
Superföretagens fördelar och nackdelar | Dagens ArenaKRÖNIKA | De senaste decennierna har de största företagen i västvärlden blivit allt större. Vad beror det på och vilka konsekvenser får det för samhällsekonomin och arbetsmarknaden, frågar sig DanielLind_.
Consulte Mais informação »
Jag väntar mig ett klyschkalas – men får ett äkta möteSophie Stigfur: Vill vi förändra något i det här uppskruvade monologsamhället, där främmande blir mer främmande för varje förbannad filterbubbleminut, är det så här vi ska göra det. SophieStigfur
Consulte Mais informação »
Av vår välfärd blir det bara kvar ett straffande skelett”Ulf Kristerssons retorik sjuder av chauvinistiska passioner och förmodad folklighet.” Ledare av Myrstack
Consulte Mais informação »
Erik Helmerson: Bara ett problem, kära utomjordingar – er tajming suger, det är verkligen inte läge nuUtomjordingarna kommer hit just när vi har som mest fullt upp med annat, skriver DN:s Erik Helmerson.
Consulte Mais informação »