Motståndet mot kärnkraft i Sverige är inte längre fokuserat på tekniska farhågor, istället krävs högre utgifter och risker för skattebetalare. Utredare vill att staten ska delar på risk och kostnad för bygget.
Det är inte 1980-talet längre. De gula knapparna med den leende solen känns radikalt ute. Motståndet mot kärnkraft handlar inte längre om att tekniken skulle vara farlig. Kritiken mot regeringens planer på att bygga ny kärnkraft i Sverige rör i stället andra saker: Det blir dyrt för skattebetalarna. Det är riskfyllt. Det snedvrider marknaden och är inte teknikneutralt. Utredare vill nämligen att staten går in och delar på risk och kostnad för bygget.
Staten går in och lånar pengar till låg ränta, som den i sin tur lånar ut till kärnkraftsbyggarna. På så vis blir kostnaderna lägre. Sedan ska producenterna garanteras ett pris på 80 öre per kilowattimme för elen för att säkra lönsamheten. Blir det dyrt? Ja. Men att det är dyrt att bygga ny kärnkraft betyder inte att det är billigt att avstå. Elbehovet kommer att öka framöver. Och det går inte att ha en elmix utan baskraft. Det finns inget industriland i världen som drivs på hundra procent förnybart. Antingen har man med kärnkraft (och vattenkraft) i mixen, eller gas, olja och kol. Alternativkostnaden för ett elsystem där industri och hushåll i högre utsträckning måste anpassa sig efter hur mycket det blåser är också hög. Det blir svårare att förutse priser. När man jämför elpriser kan man heller inte bara titta på vad en kilowattimme kostar att producera. El är inte som vilken vara som helst. Man måste se till hela systemet, och det behöver vara i perfekt balans. Konsumtionen måste vara densamma som produktionen i varje sekund. Kärnkraft (och vattenkraft) bidrar till att stabilisera nätet, vilket vind och sol inte gör. De största riskerna med ny kärnkraft är inte – som med exempelvis vätgaslagring, jättebatterier och andra metoder för lagring av energi som fortfarande inte är färdigutvecklade – att det skulle visa sig tekniskt svårt att genomföra. Att kärnkraften fungerar har vi vetat i 70 år. Alla kraftslag har så kallade utmaningar – även kärnkraft och vattenkraft – som måste lösas politiskt
Kärnkraft Skattebetalare Utredning Energiplanering Elsystem
Brasil Últimas Notícias, Brasil Manchetes
Similar News:Você também pode ler notícias semelhantes a esta que coletamos de outras fontes de notícias.
Utredaren: De undantas från anmälningspliktenRegeringens utredare föreslår flera undantag från anmälningsplikt av personer som vistas i Sverige utan tillstånd.
Consulte Mais informação »
Sverige vill varumärkesskydda ”Sverige”Sverige vill varumärkesskydda namnet ”Sverige”. Detta för att hindra att turister åker till ”fel” Sverige. – Vi skulle föredra om det bara fanns ett, säger Susanne Anderson, vd för Visit Sweden, i ett pressmeddelande .
Consulte Mais informação »
Sverige klart för fotbolls-EM – det väntar nu • Lottningen • DatumSverige är klart för EM i Schweiz. Vad väntar nu? Vilka kan få man möta? När är lottningen? Vilka andra länder är klara? Här är ALLT du vill veta.
Consulte Mais informação »
Fotboll: Marklund: Det behövs om Sverige ska nå EM-medaljSVT:s expert Hanna Marklund tror att Sverige har bra chanser att ta medalj eller till och med vinna EM i sommar. Men då krävs det att alla spelare är på topp. Sverige har inte chans mot England, Frankrike och Spanien om inte Rolfö och Rytting Kaneryd prickar formen.
Consulte Mais informação »
Fotboll: Zlatan Ibrahimovics råd till Jon Dahl Tomasson: ”Inte vana vid det i Sverige”Sedan februari i år har det svenska herrlandslaget i fotboll en ny förbundskapten. Zlatan Ibrahimovic gillar det han ser i Jon Dahl Tomassons ledarskap. – Han kommer med nåt helt nytt som Sverige inte är vana vid, säger Zlatan till SVT Sport.
Consulte Mais informação »
Därför är det så effektivt att ljuga om att Sverige kidnappar barn, skriver LisaI vissa versioner tvingar den svenska staten barnen att bli ateister, eller kristna. I andra säljer de dem som sexslavar. Och motbevisningen väger lika tungt som om vargen säger att ulven är snäll.
Consulte Mais informação »